Yeni İş Fikriniz – Zirai Dronla İlaçlama Yaparak Para Kazanmak

Zirai mücadele için geliştirilmiş insansız hava araçları ile ilaçlama yaparak para kazananların sayısı her geçen gün artmaktadır.  Dron ile zirai ilaçlama birçok çiftçi için gün geçtikçe traktöre nazaran daha çok tercih edilen bir ilaçlama yöntemi olarak kabul görüyor. Doğal olarak, zirai dronla ilaçlama hizmetini veren gerek şahıslar, gerekse profesyonel firmaların sayısı gün geçtikçe katlanmaktadır. Bu iş fikrine yönelik araştırma yapmaktaysanız karşılaşabileceğiniz konuların bir kısmını sizlere bu yazıda özetlemeye çalışalım.

2021 yılı için dönüm başı 25-35 TL arasında ilaçlama hizmet bedeli

İlk olarak, bu işi yapanların dönüm başı kazandığı ücretleri inceleyelim. Bize ulaşan çiftçi ve dron hizmeti veren servis sağlayıcılardan aldığımız genel bilgiler doğrultusunda, zirai dronla ilaçlama hizmeti veren kişilerin 2021 yılında 25-35 TL arası ücret aldıklarını söyleyebiliriz. Adana, Konya, Edirne, Balıkesir,Samsun gibi bu hizmetin yoğun olarak verildiği şehirlerden aldığımız geri bildirimlerde, genelde dönüm başı 30 TL ücret talep edildiği belirtilmekle birlikte,  25TL/dönüm hizmet bedeli ile bu hizmeti aldığını söyleyenler de bulunmaktadır. Bu durumda, piyasadaki 2021 yılı için ücret bedelinin dönüm başı 25-35 TL olduğunu söyleyebiliriz. Bu fiyat aralığını sizin de bu hizmeti vermeyi düşündüğünüz bölge için birkaç firma ile görüşerek teyit etmenizi önermekteyiz. Bu hizmet bedeline ilaç ücretleri dahil değildir, çünkü uygulamada dron hizmeti verenler çiftçinin kendi verdiği ilacı, çiftçinin kendi belirttiği reçeteye göre tarlaya atmaktadır.

Hizmet vermek için gerekli olan ekipmanlar

Raven TAR16 Zirai drone

Hizmet vermek için bir zirai dron ve yedek pil ve şarj sistemlerini almanız gerekiyor. Satıcılar genelde bir paket olarak dronla birlikte yedek sistemleri müşterilerine vermektedir. Bu paketi aldıktan sonra ihtiyacınız olan şey bir adet jeneratör almak, ki ortalama bir dron için 7.000TL-8.000TL arası fiyata alacağınız bir jeneratör işinizi rahatlıkla görecektir. Bir de dron ve Jeneratörü sığdırabileceğiniz ticari bir araca ihtiyaç duyacaksıznız. Aracın ufak bir minibüs büyüklüğünde olması işinizi görecektir, ancak kısa şase Doblo, Kangoo, vb. araçlara dron ve jeneratörü birlikte sığdırmanız çok mümkün olmayacaktır. Tercihen panelvan cinsi edineceğiniz bir araç ile, çoğu zaman jeneratörü araçtan indirmenize bile gerek kalmadan, yalnızca yan kapıyı açarak elektrik üretebileceksiniz.

Peki müşteri bulmak kolay mı?

Bu konuda sizin kişisel özellikleriniz, çevreniz, pazarlama kabiliyetleriniz önem kazanmaktadır. Bir de bulunduğunuz bölgede dronla ilaçlamaya karşı çiftçilerin genel yaklaşımı önem arz etmektedir. Örneğin dronla ilaçlamanın etkili bir yöntem olduğunu bilen çiftçilerin bulunduğu illerde bu hizmeti verecek bir kişinin dronun işe yarayıp yaramadığını anlatmak gibi bir problemi olmayacaktır; ancak daha önce dronla ilaçlama hizmetini hiç alamamış bir bölgede hizmet vermeyi düşünüyorsanız, önce sistemin tarla üzerindeki etkisini çiftçilere ispat etmeniz gerekir. Akabinde müşteri sayınızın hızla artacağını düşünüyoruz.

İspat için en gözle görülür yöntem tarlaya herbisit diye tabir edilen ot ilaçlarının atılmasıdır. Muhtemelen ilaç attıktan 15 gün sonra tarladaki tüm otlarının öldüğünü gören çiftçiler sizi tekrar ilaçlamaya çağıracak, komşu çiftçilere de sizi önerecektir. Sezon başı atılan bir ilaç olduğundan, sezonun geri kalanında da çiftçiler sizden hizmet almaya devam edecektir. İlave olarak, dronla ilaçlama hizmetini sunan kişilerle görüşerek doğru bilgi alabilme imkânınız olursa, size bu yöntemi de öneririz. 2021 yılı içinde bu hizmeti veren birçok kişinin tam kapasite gündüz ve gece çalıştığını siz de göreceksiniz. Tabii bunu sizin de teyit etmeniz, bu işe girerken girdiğiniz işin geleceğine inanmanız için daha doğru bir yöntem olacaktır. Dolayısıyla bu işi yapmayı düşünenlerin, ilaçlama hizmeti veren kişilerle görüşmesini ve sahadaki uygulayıcılardan da bilgi alması faydalarına olacaktır.

Zirai Drone almaktan başka maliyetimiz olacak mı?

Zirai dronu ve gerekli ekipmanları aldıktan sonra ilaçlama sırasında pilleri şarj etmek için kullandığınız jeneratörün yakıtı ve pillerin kullanım ömrü dolması durumunda pillerin değişimi için katlanılan maliyet dışında, normal şartlarda pek bir maliyet kalemi bulunmamaktadır. Traktörle ilaçlamada enerji gideri olarak gözüken traktörün kullandığı mazot, zirai dronda pil maliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Pil ve diğer maliyetler ise sizlere müşteriye verdiğiniz hizmet bedelinin yaklaşık %10- %15’ i arasında bir maliyet oluşturmaktadır.

Bu işin zor tarafları nelerdir?

Her işin belli zorlukları olduğu gibi, dronla ilaçlama işinde de bir takım zorluklar mevcuttur. Zirai dronla tarımsal ilaçlama işi, sahada yani tarlada verilen bir hizmettir; doğal olarak güneş, rüzgar vb. hava şartları altında, gece ve gündüz vakitlerinde çalışabilme gibi zorluklar bulunmaktadır.

Bunun yanında ilaçlama hizmetini vermek üzere müşteri olacak çiftçileri bulma, ticari konularda müşteri ile tam olarak anlaşabilme ve iyi hizmet vererek müşterinin hizmeti tekrar almasını sağlamak işin sürekliliğini sağlayacaktır. Bunların yanında, genelde sahada işi yaptıran müşteri de hazır bulunduğundan, insanlarla iyi bir iletişim kurmak sıcak ilişkilerin kurulmasına ve müşterinin sürekliliğinin sağlanmasına vesile olacaktır.

Raven TAR Zirai Drone ürünümüze buradan göz atabilirsiniz.

Diğer yazılarımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz:

Zirai Dron Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Zirai Dronla Tarla İlaçlama – Artıları ve Eksileri

Satınalma ve Kiralama için lütfen iletişim bölümünden irtibat kurunuz.