Zirai Dron Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Zirai dron almaya karar vermiş bir kişinin dikkat etmesi gereken birkaç konu bulunmaktadır. Bunlardan önemli birkaç konuyu sizin için inceledik.

1- Bütçeye uygun marka ve modelin seçimi

İlk olarak satın alınması düşünülen zirai dronun fayda/maliyet açısından değerlendirilmesi ve çiftçinin bütçesine ve tarlasının büyüklüğüne uygun nitelikte bir marka ve model belirlemesi önem kazanmaktadır. Örneğin 10 litre kapasiteli bir dronun yeterli olacağı bir alanda daha yüksek kapasiteli bir dron seçilmesi yahut 16 litre bir dronun kullanılması gereken tarlada çok daha küçük kapasiteli dronların kullanılması, dron kullanımındaki verimi azaltmaktadır. Dolayısıyla çiftçinin ekim alanının büyüklüğü, bu ekim alanında kullanılacak tank kapasitesinin uygun bir şekilde seçilmesi önemlidir. Yine zirai drone almayı düşünen kişilerin sadece dronun satın alma maliyetini göz önünde bulundurmasını değil, yedek parça, pil vb. yedek sistemlerinin satın alama fiyatlarını dikkate alarak, uzun yıllar boyunca oluşacak kullanım maliyetlerini de hesaba katarak karar vermesini önermekteyiz.

2- Gece Aydınlatma Özelliği olan dronların seçimi

Zirai dronlar tarlalarda gün ışığında ve karanlık havalarda drone ile ilaçlama hizmeti sunabilmektedir. Gece görüşünü sağlamak için aydınlatma sistemi ve ön-arka kamerası olan bir dronun seçimi ile dronun tarlada kullanımı için gün ışığı gereksinimi ortadan kalmakta, aynı dronla çalışma süreleri gündüz ve gece olarak 2 katına kadar çıkartılabilmektedir. Bu ise ilaçlama sürelerinin kısa zaman aralığı olduğu bölgelerde ve ürünlerde, günlük ilaçlama kapasitesini artırarak kullanıcıya çok ciddi bir avantaj sağlamaktadır.

3- Hızlı ve ulaşılabilir teknik servis ve yedek parça temini

Bir diğer önemli konu ise satın alınan zirai dronun satın alma sonrası servis ve yedek parçasının uzun yıllar boyunca hızlı ve uygun maliyetlere ulaşılabilir olmasıdır. Zirai drone alanında, uzakdoğu menşeili birçok marka bulunmakta ve ithal edilip çiftçilerin kullanımına sunulan bu dronların birçoğunda teknik servis, yedek parça temini ise bulunmamakta, yahut temin süreleri uzun vakitler almaktadır. Kullanıcının zirai drone kullanımı sırasında karşılaşılabilecek kaza, arıza vb. durumlarda ürünündeki arızayı hızlı bir şekilde tamir ettirmesi önem kazanmaktadır. Tarladaki mahsullerin birçoğunda belirli zaman aralığında ve kısa dönemler içerisinde ilaçlama yapılması gerektiğinden, tarlada mahsulüne ilaç atmak için bekleyen çiftçinin yahut dron hizmeti veren kişilerin yedek dronunun bulunmaması ve kullandığı dronunun da bozulması durumunda ilaçlama dönemi geçmekte ve çiftçiler mağdur olabilmektedir. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde, satın alınan bir drondaki yedek parça ve teknik servis hizmetlerinin hızlı bir şekilde tüketiciye ulaşımını sağlayan ve uzun yıllar bu desteği sunabilecek markaların tercih edilmesinin önemi anlaşılabilmektedir.

4- Zirai dron kullanılacak ekim alanları ve ilaçların uygunluğu

Yine çiftçilerin kullandığı ilaçların ve ilaçlanacak ekim alanlarının dron teknolojisiyle uyumlu olması gerekmektedir. Dronların meme diye tabir edilen nozül sistemleri yalnızca sıvı ilaçları püskürtebildiğinden, içinde katı parçacıklar, tortular barındıran sıvı haldeki ilaçlar, dronların nozül sistemini tıkayabilmektedir. Yine zirai dronların kapalı alanda oluşturdukları hava akımının mahsule zarar verme riskinden dolayı sera ve benzeri kapalı alanlarda kullanımı mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla zirai dron almayı düşünen kişilerin bu konuları inceleyerek dron alımına karar vermesi yararlarına olacaktır.

5- Zirai dronların yedek pil, şarj istasyonu ve jeneratörlerinin seçimi.

Mevcut zirai dronlar çoğunlukla şarj edilebilir piller kullanmaktadır. Bu piller ise, modelden modele değişmek ile birlikte, ilaçlama tanklarının tam doldurulması durumunda genel olarak 8-12 dakika süre aralıklarında zirai dronu uçurabilmektedir. Pil kapasitesinin seçiminde verimliliği arttırmak açısından ilaç tankı ile pil bitiminin eş zamanlı olacak şekilde pilleri seçimi verimi arttırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarlada gün boyu durmaksızın dronla ilaçlama yapmayı düşünen kullanıcılar, biten pilller şarj edilirken yedek pilleri kullanarak hiç beklemeden operasyonuna devam edebilmektedir. Kısaca zirai dronları sadece 1 pil ünitesi ile satın alan kullanıcılar tarlada tam zamanlı çalışamamaktadır. Bu sebeple, satın alınan marka ve modelin durmaksızın çalışması için gerekli olan yedek pil ve  şarj ünitesi sayısı üretici ve satıcılardan öğrenilerek yedek sistemlerle birlikte dronların satın alınması, tam zamanlı çalışma yapmak için  oldukça önemlidir.

Bu sebeple sizlere alacağınız zirai dronların pillerinin şarj dolum sürelerini, tam zamanlı çalışma için gereken minimum yedek pil sayılarını öğrenerek zirai dron alımınızı yapmayı tavsiye etmekteyiz. Yine birçok uygulama alanında, pilleri şarj edebilecek elektrik panolarının olmadığı gerçeği dikkate alınarak uygun kapasitede bir jeneratörün de satın alınması gerekmektedir. Sizlere tarımsal ilçalama dronu alırken, üretici veya satıcıdan, kullanılan pil kapasitesine uygun olan jeneratör kapasitesini öğrenmenizi ve satın almanızı önermekteyiz.

6- Zirai Dronu satın alamak için en uygun zaman dilimi

Sahada karşılaştığımız kritik noktalardan biri de, zirai dron almayı düşünen müşterilerin ilaçlama dönemi yaklaşınca dron alarak işe başlamak yönünde bir yaklaşım içinde olmalarıdır. Bu durum bir takım olumsuz sonuçları beraberinde getirmektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, dronlar üzerlerinde engel tanıma vb. sistemleri bulundurmasına rağmen, kullanıcının acemi olduğu dönemlerde  tarlalarda ağaçlara, direklere vb. engellere çarparak hasar görebilmektedir. Kullanıcıların tam ilaçlama döneminde dron alarak acemilikleri atmadan çok yoğun bir kullanıma geçmesi ve tam gün tarla ilaçlamasına başlaması, ehliyetini yeni almış acemi bir şoförün, İstanbul’un en yoğun trafiğinde araba kullanmaya başlamasına benzetilebilir. Diğer bir deyişle, acemilik atlatılmadan yoğun bir dron kullanıma geçilmesi, kullanılan aracın kaza yapma ihtimalini arttırır. MR Havacılık olarak biz, bu tarz kazaları önlemek için, kullanıcılara ilaçlama dönemi başlamadan en az 4 ay önce zirai dronlarını almalarını, müsait vakitlerinde boş arazilerde dronları kullanmalarını, dronla harita oluşturmalarını ve acemiliklerini ilaçlama dönemi başlamadan atmalarını önermekteyiz. Böylelikle ilaçlama dönemi başlayınca yoğun bir zirai dron kullanımında bile dronlarınızı güvenle kullanabilirsiz.

 

7- Uygun sınıfta İHA eğitim belgesi

 

Dron kullanacak olan çiftçi ve hizmet sunucularının uygun nitelikte İHA sertifikasının bulunması yasal zorunluluk olmakla birlikte, dron kullanımının iyi öğrenilmesi kullanım sırasındaki kazaların önüne geçilmesinde de fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. İHA sertifikaları ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sitesinde isimleri yayınlanan MEB onaylı kurslar vasıtası ile verilmektedir. Kullanacağınız dron çeşidine uygun bir İHA sertifikasını dronunuzu kullanmadan önce almanız gerekmektedir. (Bu bağlantı ile onaylı kurslar listesine ulaşabilirsiniz.)

Raven TAR Zirai Drone ürünümüze buradan göz atabilirsiniz.

Diğer yazılarımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz:

Zirai Dronla Tarla İlaçlama – Artıları ve Eksileri

Yeni İş Fikriniz – Zirai Dronla İlaçlama Yaparak Para Kazanmak